Växter som du kan mata en kanin med
Det finns många grönsaker och örter som din kanin kan äta. Det är viktigt att man ger den en blandad kost med olika smaker.
Det finns många frukter, grönsaker och växter som vi äter och som vi även kan mata en kanin med.
Den del av växten som grönsaken kommer från kan också användas för sitt näringsvärde och utgöra en del av kaninens föda. Men du kan inte mata en kanin med vad som helst.
Vissa av de saker som är bra för kaniner är enkla att få tag på eftersom de också är en del av vår kost. Men du bör tänka på vad du ger kaninen, för den kan inte äta allt.
Växter som du kan mata en kanin med
Grönsaker som morötter, rovor och betor ger kaninen mycket energi, eftersom de har ett högt sockervärde. Dessa växter bör utgöra en väldigt liten del av kaninens kost.
Grönsaker som selleri, mangold oh broccoli är det bästa du kan ge till din kanin eftersom de har ett lågt innehåll av kalorier och ett högt innehåll av fibrer.
Kål, spenat, broccoli, romansallad, rädisblad, jordgubbsblad och hallonblad är alla bra exempel på en hälsosam kost för en kanin.
De flesta frön och spannmål som vi äter är inte giftiga för kaniner. Men de innehåller också mycket energi, och det är därför bättre att man inte ger kaninen alltför mycket av detta. Tänk på att kaniner främst äter blad.
Örter som persilja, basilika, salvia, timjan, dill är bra för kaninen. Du kan dessutom odla dem i hemmet, vilket kommer ge dig ett billigt och ständigt matalternativ för din kanin.
Tänk även på att det finns vissa växter som är giftiga för dem. Kaninen kan äta tomater, men tomatplantans blad är väldigt giftiga för en kanin. Du bör aldrig ge kaninen tomatblad.
En grönsakskost
Kaninen kan också äta många av de växtdelar som vi själva slänger eftersom de innehåller så mycket fibrer. Saker som blomkålsblad, broccolistjälkar och morotsblad.
I affären klipper man ofta av bladen från grönsakerna innan man säljer dem, så du kan prova att gå till mindre ekologiska butiker för att få tag på färska blad.
Kan man ge vildväxter då man ska mata en kanin?
Många av de växter som kaninen äter växer redan i folks trädgårdar som ogräs och kan vara ett perfekt tillskott till kaninens vanliga kost. Kaninen kan också äta saker som maskrosor, tistlar, nässlor, björnbärsblad, etc.
Du bör införskaffa en referensbok där du kan slå upp vilka växter som är giftiga. Hämta dessutom bara in växter från områden där det inte förekommer trafikföroreningar, bekämpningsmedel och liknande.
Torra växter
Då man torkar en färsk växt så minskas vattnet och näringsinnehåller. Sockret blir å andra sidan mer koncentrerat. Detta innebär att torkade frukter och grönsaker har fler kalorier.
Därför bör du bara mata din kanin med detta ibland. Eftersom bladen har lågt innehåll av socker så kan du kombinera torra löv med halm för att det ska bli lite mer frestande för en kräsen kanin.
Färska växter
Det är inte bra för kaninen att man förändrar kosten abrupt. Om man helt plötsligt introducerar mycket färska växter så kan den få problem med matsmältningen och bli sjuk.
Om du vill få kaninen att äta en ny typ av mat så bör du börja med att introducera den i små portioner. Det kommer då bli enklare att se om maten ger kaninen matsmältningsbesvär.
Du bör vara särskilt försiktig när du ger färska växter till en ung kanin, eftersom den är mer känslig. Du behöver dock inte undvika helt att ge den färska växter som det ofta står i vissa gamla husdjursböcker.
Små kaniner bör helst ha ätit någon form av färsk växt innan de börjar med fast föda.
Om du får en ung kanin (8 veckor eller äldre) som inte har ätit färska växter förr så bör du först låta den vänja sig vid sin nya rutin och den nya miljön.
Därefter kan du börja ge den små mängder med färska växter, precis som med en vuxen kanin.
Hoppas att du nu känner att du har lite bättre koll på vilka växter man kan mata en kanin med.
Brännässla - Brännässla skall ges torkad och är ett mycket nyttigt fodertillskott som dels tillför viktiga vitaminer (A-vitamin, C-vitamin & Järn) och dels renar kroppen på skadliga ämnen. Torkad brännässla är mycket bra att ge som tillskott under vintern, och vitaminerna nässlorna innehåller hjälper till vid vårfällningen eller innan avelssäsongen sätter igång ordentligt.
Blåbärsris - Blåbärsris är mycket populärt hos de flesta kaniner och kan med fördel ges som tillskott under vintern. Blåbärsris sägs vara bra mot diarré.
Blåbär - Blåbär är mycket rika på antioxidanter som är viktiga för kaninens välbefinnande.
Lönnblad - Lönnblad kan ges både som torkade och färska, och brukar uppskattas lika mycket i båda fallen. Lönnblad är lätta att torka och sedan blanda i pelletsen. Är precis som föregående växter mycket lämplig att ge som tillskott på vintern.
Rölleka - Rölleka är en nyttig blomma/växt som kan ges både som torkad och färsk. Denna blomma är inflammationsdämpande för magen.
Groblad - Groblad kan ges både som torkad och färsk, och skall vänjas in långsamt som allt annat i kaninväg. Groblad är "perfekt" föda för kaniner, då den är grovbladig och innehåller mycket viktiga fibrer för en kanins mage. Dessa blad är bra vid diarré eller lös mage, och underlättar matsmältningen för kaninen. Innehåller mycket C-vitamin.
Svartvinbärsblad - Ges både torkad och färsk. Ökar utsöndringen av urin vilket gör att gifter som finns i kaninens kropp lättare förs ut. Är mycket rika på C-vitamin.
Smultronblad - Ges både torkad och färsk. Precis som svartvinbärsblad så ökar smultronbladen utsöndringen av urin. Innehåller C-vitamin.
Hallonlöv - Ges både torkad och färsk. Är mycket rik på C-vitamin och innehåller nyttiga organiska syror som är skonsamma för kaninen på olika sätt.
Maskrosblad - Ges både torkad och färsk. Mycket nyttigt för kaniner, dels för att växten innehåller mycket fibrer, och dels för att bladen innehåller viktiga vitaminer för kaninen. Skall inte ges i för stor mängd då gaser i magen lätt uppstår.
Maskrosblommor - Brukar vara en av kaninernas favoritblommor, och kan ges både färska och torkade. Torkade blommor ges med fördel som torkade blommor under vinter & vår.
Björklöv - Kan även dessa ges som torkade eller färska. Motverkar t.ex. på långt sikt at leversjukdomar utvecklas. Innehåller C-vitamin.
Eklöv - Eklöv sägs vara bra vid trumsjuka, men skall inte ges om inte nödvändigt.
Rönnbär - Rönnbär är ett perfekt tillskott på vintern och innehåller mycket C-vitamin. Skall ges torkade. Rönnbär och även rönnbärsblad + kvistar brukar vara mycket populärt.
Ringblomma - Ringblomma blandas med fördel in i kaninens pellets för godare smak och nyttiga vitaminer.
Morot - Kan ges både som torkad och färsk och innehåller Beta Karoten och A-vitamin som är bra för kaninens syn.
Papaya & Annanas: Sägs kunna bryta ner matpartiklar och slem som binder samman päls i matsmältningssystemet. Därför kan dessa vara bra att ges när kaninen har fällningsperiod för att förhindra att hårbollar fastnar i kaninens strupe. Måste ges färsk!
Örter som är lämpliga för kaniner:
- Basilika
- Mynta
- Persilja
- Krasse
- Dill
- Salvia
- Valört
- Oregano
- Lavendel
- Timjan
- Rosmarin
- Pepparmynta
- Koriander
- Pimpernell
- Citronmeliss
- Dragon
Kaniner brukar älska olika slags örter, och man får helt enkelt prova sig fram för att se vad just ens egen kanin tycker bäst om. Alla örter är bra för olika saker, men de flesta brukar ha en läkande och stimulerande kraft.
Sallad:
Olika salladssorter brukar vara mycket populära hos våra kära kaniner, men man ska dock tänka på att all sallad vi brukar ge våra kaniner inte alls alltid är särskilt passande. Rent generellt så kan man tänka att alla salladssorter som är lite segare i konsistensen (grovbladiga) är okej att ge, medan de som är tunnare i konsistensen (går att tugga lätt) är mindre skonsam för kaninens mage. De nyttigare salladssorterna brukar ha mörkgröna/rödaktiga blad, medan de mer onyttiga sorterna är ljusgröna till färgen. Isbergssallad är ett typiskt exempel på "dålig" sallad för en kanin eftersom den till störsa delen innehåller vatten, och desto mindre fibrer.
Bra sallad:
- Romansallat
- Ruccolasallad
- Mangold
- Röd mangold
- Spenat
Machesallad